Saturday, June 26, 2010

Resepi Laksa Terengganu (kuah masak)

Bahan-bahan
laksa biasa (kalau yang segera,rebus terlebih dahulu)

Bahan untuk kuah:
ikan selayang (lebih baik ikan kembung) - dikisar santan
gula melaka
kerisik
rempah gulai bunga rose
asam keping
minyak masak utk menumis
garam (secukup rasa)
gula
cili boh(dikisar)
bawang merah (dikisar)
bawang putih (dikisar)
halia (dikisar)
lengkuas(dikisar)

Bahan untuk ulaman:
bunga kantan
kacang panjang
taugeh
timun
daun kesum

Sambal Belacan:
cili merah
belacan
garam

Cara membuat:
ikan direbus dan kisar isi ikan (buang tulang)
panaskan minyak terlebih dahulu, kemudian tumiskan bahan yang dikisar sehingga naik bau dan pecah minyak
kemudian masukkan santan, gula melaka, kerisik, asam keping, isi ikan, gula dan garam
masak sehingga kuah pecah minyak serta naik bau
akhir sekali hidangkan laksa dengan letakkan kuah, ulaman serta sambal belacan

No comments:

Post a Comment

Post a Comment